parallax background

Clasificarea vehiculelor rutiere folosite la transportul intern și internațional de marfă

Pentru transportul intern și internațional de marfă se folosesc mai multe tipuri de mijloace rutiere. Acestea se împart în categorii în funcție de tipul caroseriei sau conform capacității și dimensiunilor lor:

 

DUPĂ CAROSERIE

 

După modul în care sunt construite, vehiculele rutiere destinate transportului de marfă, pot avea caroseria închisă, de tip dubă, sau deschisă, prevăzută cu prelată.

 

DUPĂ CAPACITATE

 

Volumul și greutatea maximă ce poate fi transportată de un vehicul rutier îl încadrează într-una din următoarele categorii:

 

#1 Categoria VAN

Camionetele cu volum cuprins 12-15 metri cubi se numesc VAN-uri și au o capacitate de încărcare de maximum 1,5 tone.

#2 Categoria AVIA

În categora AVIA sunt cuprinse vehiculele de tip furgonetă. Ele au un volum de 35-42 metri cubi și o capacitate de încărcare de până la 3,5 tone.

 

#3 Categoria TIR

Din categoria tirurilor fac parte camioanele cu o capacitate de încărcare cuprinsă între 22-24 tone.

Camioanele de tip dubă au lungimea de 13,6 metri, lățimea de 2,45 metri și înălțimea de 2,70 metri pentru cele normale și 3 metri pentru cele MEGA. Volumul lor este cuprins între 90-100 metri cubi.

Camioanele cu prelată pot fi normale, cu un volum de 90 de metri cubi; JUMBO, cu un volum de 95 metri cubi și MEGA cu o capacitate de 96-100 metri cubi.

 

#4 Categoria camion cu semiremorcă

Camioanele cu semiremorcă au un volum foarte mare și de aceea sunt unul din cele mai utilizate tipuri de vehicule pentru transportul intern și internațional de marfă. Aceste vehicule au o capacitate de 120 metri cubi și pot avea prelate cu obloane, tavan liftabil sau podea dublă, sau pot fi de tip dubă, cu stendere pentru transportul textilelor sau cu sisteme de reglare a temperaturii pentru transportul frigorific.

 

#5 Categoria agabaritice

 

Pentru transporturile speciale, cea mai folosită categorie de vehicule sunt vehiculele agabaritice. Acestea au două sau mai multe axe și sunt utilizate pentru transporturi de marfă foarte grea sau de dimensiuni mari care nu încap într-un camion de tip MEGA.

 

Pentru orice tip de transport intern sau internațional, pe platforma BidTrans găsești servicii la prețul corect, cu până la 50% mai ieftine decât la intermediari. Înregistrează-ți marfa acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *